Megoldás száraz bőrre

 

Húzódik, feszül a bőröd? 

A száraz bőr világszerte nagyon sok embert érint. Egyes kutatások szerint az emberek 60-70%-a korra és nemre való tekintet nélkül, szenved tőle kisebb vagy nagyobb mértékben. 

Tulajdonképpen mi is a száraz bőr? 

Bőrünk legkülső rétege elhalt hámsejtekből és természetes olajokból (faggyú) áll. Ez a réteg köti meg a bőr nedvességtartalmát, akadályozza meg a párolgás, izzadás következtében bekövetkező kiszáradást. Ezt nevezik lipidrétegnek. Ha ez a réteg valamilyen okból elvékonyodik, csökken a zsírok mennyisége, a bőr kiszárad, veszít nedvességtartalmából. 

Száraz bőr a testen bárhol kialakulhat: arcon, végtagokon, törzsön...

A kiszáradástól a bőr kipirosodik, húzódik, hámlik, de az esetek többségében aggodalomra nincs okunk: Házi módszerekkel jól karban tudjuk tartani.

 

 

A hidratáló krémek gyorsan enyhülést és látványos javulást adnak, de nem oldják meg az okot!

Dobj fel gyorsan egy jó kis pakolást az arcodra, amíg a hatóidő tart, olvass tovább! Mutatunk 10 meglepő okot a száraz bőr kialakulásának hátterében. 

1. Illatanyagok

Talán meglepő, de a száraz bőr hátterében az illatanyagokra való enyhe allergia áll a legtöbbször. Az illatanyagok az arra hajlamosaknál kontakt dermatitiszt okozhatnak. A trükkös bennük az, hogy bizonyos anyagokkal való számtalan találkozás fokozatosan alakíthatja ki a reakciót, míg más esetekben azonnal. jelentkezik. A szintetikus illatok erősebben allergizálnak, mint a természetesek, de ha biztosra akarsz menni, keresd a csomagoláson az  "illatmentes"  feliratot. A legveszélyesebbek ebből a szempontból az extrán, szintetikus illatokkal illatosított testápolók, mert azok a bőrön maradnak. 
 

2. Szintetikus tusfürdők, szappanok és tisztítószerek

Óvatosan a szappanokkal! A szintetikus tusfürdők, szappanok, mosogatószerek, mosószerek mind-mind erős zsíroldószerek, így leoldják a bőr lipidrétegét. Válasz természetes alapanyagú tusfürdőket, szappanokat. Próbáld ki a száraz tusfürdőt, mely gazdag tápláló vajakban. A bőröddel közvetlenül érintkező ruhákat próbáld meg kímélő, természetes mosószerekkel mosni. 


3. Genetika

A száraz bőrt a szüleinktől is örökölhetjük. Kutatások kimutatták, hogy bizonyos genetikai mutációk egyes embereknél szárazabb bőrt okoznak. A világ népességének kb. 10%-a rendelkezik ezzel a génmutációval. Ha a családodban a felmenők is száraz bőrrel küzdöttek, keress próbáld ki a ceramidos testápolókat
 

4. Kemény víz

A kemény víz magas ásványi anyag tartalma réteget képez a bőrön, amely a bőr zsírtartalmával elkeveredve vastag, kemény réteget képez. Így megakadályozza a hidratáló testápolók felszívódását. Ha nálad kemény a víz, használj A- és C-vitamin tartalmú testápoló szereket. Pl. az avokádó olaj magas A-vitamin tartalmáról ismert. (Magyarország nagy részén kemény a víz)
 

5. Bizonyos akné képződés elleni szerek 

A pattanásos bőrű tinédzserek gyakran kapnak szalicilsav vagy retinol tartalmú szereket, melyek az akné képződésre jótékonyan hatnak, de a bőrt kiszáríthatják. A jó hír, hogy nem kell abbahagyni ezek használatát, de ha kiszáradást, irritációt tapasztalunk, csökkentsük a dózist és nagyon figyeljünk a kiegészítő hidratálók használatára is. 
 

6. Száraz benti levegő

Télen a fűtés, nyáron a klimatizálás miatt gyakran száraz az épületek levegője. Különféle légúti tüneteken kívül száraz bőrt is tud okozni. Az ideális páratartalom 30-50% között van. Ha kell vegyünk párásítót. 
 

7. Túl gyakori kézmosás

Ez nehéz kérdés, mert a járványveszély miatt igencsak ajánlatos a gyakori kézmosás. Azonban a kézmosás erősen ki tudja szárítani a kéz bőrét. Ez különösen igaz azokra, akik a munkájuk miatt kénytelen sűrűn kezet mosni, pl. egészségügyi dolgozók. Fontos, hogy a víz ne legyen forró, maximum langyos. Szárításnál kerüljük a dörzsölő mozdulatokat, inkább csak itassuk fel a vizet. Minden kézmosás után használjon tápláló kézkrémet. 
 

8. Hosszú, forró fürdő és zuhany

A forró víz kiszárítja a bőrt, nem csak a kádfürdő, de a zuhany is. 5 percnél tovább ne áztassuk magunkat és a víz ne legyen forró, csak meleg. Ha mindenképp kádfürdőre vágyunk, próbáljunk ki egy tápláló fürdőtejet. A fürdés/zuhanyozás végeztével azonnal kenjük be bőrünket testápolóval, mert a nedves bőrön jobban hatnak. 


9. Az idő múlása

Az idő múlásával a bőr szárazabbá válik. 40 felett már az emberek több mint fele tapasztalja magán a száraz bőr tüneteit. A nőknél a hormonális változások tovább fokozzák ezt a hatást. Hidratálj! Naponta fogyassz minimum 2 liter vizet. A bőrgyógyászok a bőr vízmegkötőképességét javító hatóanyagok használatát javasolják. Ilyen pl. a hyaluronsav. 
 

10. Bizonyos egészségügyi állapotok 

A bőr extrém szárazságát betegség is okozhatja: pl. diabétesz, pajzsmirigy alulműködés, vesebetegségek, stb. Ha úgy gondolod, hogy ilyen problémád lehet, vagy extrém tüneteket tapasztalsz magadon, konzultálj háziorvosoddal. 
További megoldásokat találsz száraz bőrre webshopunkban!
 
 
 
 
 
[removed][removed] [removed][removed] [removed][removed]