levendula szappan

 

A levendula legősibb gyógynövényeink egyike. Már az ókorban is használták: a rómaiak ruháik, fekhelyük, szobáik és hajuk illatosítására főzetet készítettek belőle. Neve is innen ered: lavare, latinul mosni. 

Az egész mediterrán vidéken elterjedt növény, átható illata júliusban betölti a mezőket. Hatalmas levendula földek találhatók elsősorban Provence-ban, Dél-Franciaországban. De gyakorlatilag mindenhol megtalálható. Magyarországon híres levendula ültetvények vannak Tihanyban, Köröshegyen és Pannonhalmán is. 

A levendula illatát illóolaj és virágvíz formában használják fel. Az illóolajat lepárlással készítik, ennek mellékterméke a kevésbé illatos virágvíz. 

A gyógyászatban, aromaterápiában szívesen használják, elsősorban nyugtató, stresszoldó, álmot hozó hatása miatt. 

A kozmetikai iparban is a rózsa mellett a legtöbbet használt illat. Nem véletlen, hogy a Nesti Dante választékában is számos levendula-termék található meg. 

A levenduláknak számos faja létezik, melyek színben, alakban és illatban is eltérnek egymástól. Az igazi levendula rajongók könnyen kiszagolják az eltérő illatokat. Az erős, klasszikus levendula illattól, a könnyedebb rózsaszín levendulán át a levendula-verbéna kombináció pezsdítő frissességéig számtalan kombináció létezik. 

Válaszd ki Te is a kedvencedet. 

A kategóriában 19 termék található.