Antibakteriális vagy sima szappan?

Antibakteriális vagy sima szappan?

A tanév kezdetével minden családban óhatatlanul egyre több a betegség. A gyerkőc hazahozza oviból-suliból, rajta átmegy pár nap alatt, de a család felnőtt tagjai kidőlnek egy hétre. Ugye ismerős? Amikor a környezetünkben vagy nálunk előfordul ilyen eset, kampányszerűen vadul mindent fertőtlenítünk és elhatározzuk, hogy egy víruslabort megszégyenítő óvintézkedéseket vezetünk be. Azután a betegségekkel együtt az a lelkesedés is lecseng. De vajon helyesen járunk el?

Körbejártuk az antibakteriális szappan vs. sima szappan kérdéskörét. 

Erős a kísértés, hogy elrohanjunk a boltba és megvegyük az első kezünk ügyébe eső fertőtlenítő, antibakteriális szappant és öljünk meg minden bacit. 

Azonban tudjuk, hogy szervezetünknek rendelkezik egészséges baktériumflórával és a betegségek nem önmagukban a baktériumoktól keletkeznek, hanem a jófiúk és rosszfiúk közötti egyensúly megbomlásától. Az antibakteriális szappan válogatás nélkül öl, minden baktériumot, jókat, rosszakat egyaránt. Már több kutatás is rámutatott arra, hogy az antibakteriális szappanok túlzott használata (az antibiotikumok túlzott használatához hasonlóan) hozzájárul az ún. multirezisztens szuperbaktériumok kialakulásához. 

A hagyományos szappanok működése egyszerű: A víz felületi feszültségét csökkentik, mintegy "elemelik" a kosz és zsír réteget a bőrtől, így a vízzel és habbal együtt eltávolítjuk a szennyeződéseket. Káros kemikáliák nélkül csak a "rosszfiúkat" ölik meg, a "jókat" életben hagyják, így támogatva természetes védelmi rendszerünket. 

Az FDA, az USA élelmiszer- és gyógyszerengedélyeztetési hatósága rámutatott még arra is, hogy az antibakteriális szappant használók hamis biztonságérzetük miatt kevesebbszer és kevésbé alaposan mosnak kezet a mint a hagyományos szappan hívei. 

Ajánlásuk szerint az antibakteriális szappanokra olyan helyeken van szükség, ahol legyengült immunrendszerű emberek vannak. Tipikusan ilyenek a kórházak, rendelők, csecsemő- és idős otthonok. Az alkoholos kézfertőtlenítők akkor tehetnek jó szolgálatot, ha nincs a közelben meleg víz és szappan. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a víz nélküli fertőtlenítők csak akkor hatékonyak, ha a kezünk nem jól láthatóan piszkos vagy zsíros, ezeken a rétegeken keresztül ugyanis nem tudják kifejteni hatásukat. Kézfertőtlenítőből olyat válasszunk, aminek legalább 60%-os alkohol tartalma van. 

 

A fentiekből kiderül, hogy a lényeg nem is annyira azon van, mivel mosunk kezet, hanem miként. Ha a lenti lépéseket követjük, nem kell vagyonokat költeni a drága antibakteriális szappanokra, tökéletesen megfelel az, ami otthon van, a mosdó szélén. 

A hivatalos ajánlás szerint a helyes kézmosás a következő lépésekből áll: 

  1. Nedvesíts meg a kezed folyó vízzel és adj hozzá szappant. 
  2. Dörzsöld a kezedet, hogy szép nagy hab legyen. Mosd meg a kézfejedet és a tenyeredet, majd az ujjaid között és igen, a körmeid alatt is. A helyes kézmosási idő minimum 20 másodperc. 
  3. Öblítsd le a kezedet langyos folyóvíz alatt. 
  4. Szárítsd meg a kezedet tiszta törölközővel vagy kézszárító alatt. 
  5. Zárd el a csapot, de lehetőleg ne fogd meg újra a csapot a tiszta kezeddel. (ne feledd, előtte a koszos kezeddel nyitottad ki) Megfoghatod papírral, vagy törölközővel vagy ha elég ügyes vagy a könyököddel:) 

Irány kezet mosni! 

 

 

 

 

További hírek