A házi szappanok veszélyei

A házi szappanok veszélyei

Sokan szeretnek otthon barkácsolni, kézműveskedni, én is. Sokan szeretnek termelői piacokon vásárolni, köztük én is. Az otthoni szappanfőzés komoly reneszánszát éli, mert nem tűnik bonyolultnak és látványos az eredmény. Eszem ágában sincs elvenni senkitől az alkotás örömét, de van néhány szabály, amit be kell tartani. A kozmetikumok előállításának nagyon komoly szabályai vannak, amiket nem véletlenül találtak ki. A napokban egy népszerű DIY fórumon szembejött velem egy kérdés...

aminek kapcsán született ez a poszt. A kérdező arra volt kiváncsi, hogy a Kínából ajándékba kapott csillámport felhasználhatja-e szappan készítéshez. Nem önmagában a kérdésen húztam fel a szemöldököm, hanem a jelenségen: Bárki otthon nekiáll kotyvasztani valamit és egy netes fórumon kér alapanyag ügyben tanácsot olyanoktól, akik jó eséllyel hasonló tudással rendelkeznek, mint Ő, továbbá ugyanúgy nem látták sem az alapanyagot sem annak biztonsági adatlapját. A hasonló fórumokon az otthoni készítők fel vannak háborodva azon, hogy milyen szigorú, látszólag nevetséges szabályokat kell betartania annak, aki szappangyártásba kezd. Sokan ezt a nagy gyártók azon törekvésének fogják fel, hogy kiszorítsák a piacról a kicsiket. Nem tisztem üzleti tanácsokat osztogatni, nem is arról az oldalról szeretném megközelíteni, hanem a fogyasztóéról. 

üvegek

Egy ellenőrizetlen műhelyben, netán konyhában készülő szappan vajon mennyire felel meg a higiéniai előírásoknak? Ki garantálja, hogy tényleg csak azok az alapanyagok kerülnek bele, amik oda valók? Nem kerül bele semmilyen szennyeződés? 

Ha valaki saját felhasználásra készít akármit, az az ő felelőssége. De abban a pillanatban, hogy kikerül a saját kezéből, már felelős érte, akár ajándékba adta, ne adj'Isten eladta. Nem tudom, hogy a hatóság keze elér-e mindenhová, tud-e ellenőrizni minden termelői piacon felbukkanó házi gyártót. De kérlek Benneteket, hogy a saját érdeketekben ellenőrizzétek, mit vesztek meg! Ugye megenni sem szeretnél akármit? A szappan a bőrötökre kerül, ami a legnagyobb szervünk. Csak megbízható helyről származó szappant vegyetek! 

További hírek